L'educació Post-Covid

Després d'un dur any d'educació posterior a la pandèmia i de classes universitàries telemàtiques, podem 
reflexionar i treure conclusions exitoses cap al futur que ens espera.

Ningú estava preparat per a aquesta situació i tothom va haver d'adaptar-se al canvi. Pel que fa a les escoles, instituts i universitats, les modificacions de la metodologia d'ensenyament eren necessàries i irremeiablement ens vam haver de sostenir a l'ús de les tecnologies per a continuar amb la docència. Els docents van haver d'encabir les lliçons curriculars amb les estratègies pedagògiques accessibles. Positivament, els infants i els estudiants han hagut de veure encara més la tecnologia com una gran font d'aprenentatge i no tant com una eina d'entreteniment i diversió. Mentre les famílies es van convertir en guies i figures més properes i implicades a l'educació dels seus fills i filles. Van haver d'exercir d'auxiliars educatius per agilitar l'adaptació al nou panorama.

El repte de l'educació en temps de la pandèmia de la Covid-19, més enllà d'observar-la com una catàstrofe, també hauria de conscienciar-nos sobre el rumb de l'educació futura.
Hauríem de prendre aquesta oportunitat per a reordenar des dels continguts dels cursos que s'imparteixen fins a les eines d'aprenentatge utilitzades. L'Estat té l'obligació i el deure de reconèixer el treball del docent i la falta de recursos per a la seva capacitació. Els docents es van capacitar amb urgència per a aconseguir donar continuïtat al procés d'ensenyament i tancar el cicle que ja s'havia iniciat l'any 2019. Després d'aquell estrany període, acabem de finalitzar el primer curs postcovid que no ha estat gens fàcil. Queden encara molts entrebancs dels quals aprendre, però suposo que mai perdrem l'esperança per anar buscant la satisfacció que l'ètica i el valor de l'educació sempre ens ha donat.



La salut emocional dels infants es veu reflectida a l'educació i s'ha d'anar reconstruint juntament amb el procés cognitiu. S'ha d'aprofitar la debilitat de la situació per enfortir a la població escolaritzada durant el ressorgiment. S'ha d'innovar, aprofitar per parlar de coses que no se n'han parlat gaire a les escoles, formar a persones sensibles i crítiques.

Comentaris

Entrades populars